Wykonanie
1 puszka
ciecierzycy lub sucha namoczona przez całą noc w wodzie2 łyżki jasnej łagodnej tahini (pasta sezamowa)1 ząbek
czosnkupół soku z małej
cytryny60 ml
wody lub
woda po
cieciorce z puszkiszczypta
soli1 łyżeczka ostrej lub
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego, jeśli lubimy
oliwa z oliwek do polania
ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)
Hummus przepis wykonanie:Do blendera wlewamy
wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy
oliwą z oliwek.Na wierzch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos /
chilli (może być świeża lub marynowana). Jemy z
chlebkami pita, tortillą,
bagietką, warzywami.Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na PaniKucharka.pl