Wykonanie
Żeberka które pokochają miłośnicy pikantnych dań, a mężczyźni będą prze szczęśliwi z takiego posiłku.Przez żołądek do
serca bliska
droga z kuflem zimnego
piwaŻeberka o oryginalnym smaku, marynowane z mieszance różnych
sosów i płynów z namiastką przypraw.
Miód nadaje charakterystycznej
słodyczy a pikantne
papryczki peperoni porządnie palą w
językJako dopełnienie smaku, kawałki delikatnej
marchewki.Koniecznie polecam spróbować wersji z papryczkami lub tej samej je pomijając, wtedy danie będzie łagodne.Ja zrobiłam w dwóch wersjach mając na uwadze dzieci, nie muszę mówić że Wszyscy zajadali się ze smakiem
Składniki: 2 kg.
żeberek w pasku1 szklanka coca-coli
1 szklanka
jasnego piwa2 czubate łyżki
przecieru pomidorowego2 czubate łyżki
musztardy stołowej2 łyzki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki
oliwy z oliwek Gallo Classico2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
miodu płynnego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki(
sól i
pieprz opcjonalnie)
smalec do smażenia4
marchewki4
papryczki peperoni z zalewy Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać dokładnie razem, do połączenia się składników.
Mięso umyć, osuszyć, zanurzyć dokładnie
żeberka w marynacie.Odstawić najlepiej na noc, lub na parę godz. do lodówki.
Żeberka obsmażyć na rozgrzanym
smalcu z obu stron.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Pozostałą marynatę także przesmażyć aż lekko zgęstnieje.Marynatą polać
mięso.Obrane
marchewki pokroić w plastry, papryczki także.Warzywa wymieszać dołożyć do
mięsa.Piec pod przykryciem przez 60 min., w
między czasie przekręcić
żeberka na drugą stronę.Odkryć
mięso, piec kolejne 30 min.Podawać np. z pieczonymi
ziemniakami i świeżymi warzywami.
Smacznego#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo