Żeberka słodko-pikantne pieczone w piwiePrzepis przygotowany na konkurs “ Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe"1,5 kg żeberekszklanka piwa Książęce Jasne Ryżowe2 łyżki ostrej paprykichilliłyżka papryki słodkiej2 ząbki czosnku3 łyżki miodu gryczanegołyżka sosu sojowegołyżka octu balsamicznegołyżka oliwy + do smażaniałyżeczka pieprzu naturalnego1-2 łyżeczki soliMin. 12 godzin wcześniej przygotować marynatę - najlepiej mięso w marynacie zostawić na noc.Pokrojone żeberka na mniejsze kawałki włożyć do garnka lub miski.Wlać pół szklanki piwa i dodać: ostrą i słodką paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, pieprz naturalny i sól.Po odstaniu mięsa w marynacie przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i obsmażyć ze dwóch stron.Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałą marynatę dolać jeszcze pół szklanki piwa i zamknąć rękaw.(jeśli nie chcesz używać rękawa mięso przełóż bezpośrednio do brytfanki i nałóż pokrywkę).Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 90 minut.