ßßß
Składniki:ok. 1 kg żeberka wieprzowe3 ziemniaki3 marchewki1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 kg kiszonej kapusty2/3 szklanki kaszy jęczmiennej3-4 sztuki ziele angielskie2-3 liście laurowesól (1 łyżeczka lub do smaku)pieprzmajeranekwadaWykonanie:Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchewkę kroimy w półtalarki, ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z pokrojonymi żeberkami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. majeranek, sól. Całość zalewamy wodą na ok. 5-10 cm nad pozom warzyw i mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie dodajemy kiszoną kapustę oraz kaszę, gotujemy do czasu aż mięso, warzywa i kasza będą miękkie. W razie potrzeby solimy do smaku. Podajemy z pieczywem.Smacznego!