ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken"
Nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż dobrze doprawiony kurczak pieczony w całości. Dziś prezentuję Wam przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty. Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć kurczaka przyprawami i nadziać pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, polanego wytopionym podczas pieczenia sosem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki na mix do natarcia kurczaka:
4 łyżki soli
3 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku
1 1/2 łyżeczki papryki
3/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
starta skórka z jednej pomarańczy
Składniki na kurczaka:
1 x ok.2 kg kurczak
1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki
1 cebula pokrojona na kawałki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną noża
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli dasz radę i odstaw na 2 godziny.
Umieść czosnek, cebulę i pomarańczę wewnątrz kurczaka i zwiąż nogi nitką lub umieść w nacięciach w skórce.
Włóż kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił.
Podziel kurczaka na porcje i podawaj!
Smacznego!
English version
Orange roasted chicken
(4 servings)
Ingredients for the rub:
4 tbsp salt
3 tbsp of brown sugar
¾ tsp fresh chopped rosemary leaves
¾ tsp fresh chopped thyme leaves
1 1/2 tsp paprika
¾ tsp black pepper
1 tsp granulated garlic
zest of one whole orange
Ingredient for the chicken:
1×2 kg whole chicken
1 sliced orange
1 onion cut into chunks
2 crushed garlic cloves
Preparation:
Mix dry rub and rub the chicken inside and out, under the skin too if possible and set aside for 2 hours.
Place a garlic and orange inside the chicken cavity and tie up legs.
Place the chicken in the roasting bag and next in large baking dish, place in the preheated to 160 oC oven and cook for 2 hours, cutting the bag 15 mins before end of cooking.
Slice chicken and serve!
Enjoy!
Share the post "Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken"
Źródło:https://karmelowy.pl/kurczak-pieczony-z-pomaranczami-orange-roasted-chicken