Wykonanie
Share the post "
Kurczak pieczony z
pomarańczami / Orange roasted chicken"Nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż dobrze doprawiony
kurczak pieczony w całości. Dziś prezentuję Wam przepis na
kurczaka z
pomarańczową nutą, natartego porządnie
przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki
czemu jest cudownie soczysty. Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym
stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć
kurczaka przyprawami i nadziać
pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Podawaj
kurczaka z ulubionymi dodatkami, polanego wytopionym podczas pieczenia sosem. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki na mix do natarcia
kurczaka:4 łyżki
soli3 łyżki
brązowego cukru3/4 łyżeczki posiekanych liści
rozmarynu3/4 łyżeczki posiekanych liści
tymianku1 1/2 łyżeczki
papryki3/4 łyżeczki mielonego
pieprzu1 łyżeczka granulowanego
czosnkustarta skórka z jednej
pomarańczySkładniki na
kurczaka:1 x ok.2 kg
kurczak1
pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki1
cebula pokrojona na kawałki2 ząbki
czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną nożaPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj
kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli
dasz radę i odstaw na 2 godziny.Umieść
czosnek,
cebulę i
pomarańczę wewnątrz
kurczaka i zwiąż nogi nitką lub umieść w nacięciach w skórce.Włóż
kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg
mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił.Podziel
kurczaka na porcje i podawaj!Smacznego!
English versionOrange roasted chicken(4 servings)Ingredients for the rub:4 tbsp salt3 tbsp of brown sugar¾ tsp fresh chopped rosemary leaves¾ tsp fresh chopped thyme leaves1 1/2 tsp
paprika¾ tsp black pepper1 tsp granulated garliczest of one whole orangeIngredient for the chicken:1×2 kg whole chicken1 sliced orange1 onion cut into chunks2 crushed garlic clovesPreparation:Mix dry rub and rub the chicken inside and out, under the skin too if possible and set aside for 2 hours.Place a garlic and orange inside the chicken cavity and tie up legs.Place the chicken in the roasting bag and next in large baking dish, place in the preheated to 160 oC oven and cook for 2 hours, cutting the bag 15 mins before end of cooking.Slice chicken and
serve!Enjoy!
Share the post "
Kurczak pieczony z
pomarańczami / Orange roasted chicken"