Wykonanie
Dzień dobry!Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś
gęś była bardzo popularna na
polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi
plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj serwuję ją Wam na blogu.Tak przygotowaną
gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar
mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu
mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled
pork.Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji.
Składniki:podwójna pierś gęsi owsianej (można użyć również całej gęsi)3 czerwone
pomarańcze1
cebula5 ząbków
czosnkutymianek,
rozmarynduża laska
cynamonusól,
pieprz500 g gęsiego tłuszczuWykonanie:Jeśli używamy całej gęsi, należy ją rozebrać na części, jeśli jedynie piersi, możemy pozostawić ją w całości.
Mięso nacieramy
solą i
pieprzem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.Obkładamy je
pomarańczami i
cebulą pokrojoną w cząstki, posypujemy posiekanym
czosnkiem i
ziołami, dodajemy pokruszoną laskę
cynamonu.Całość zalewamy roztopionym gęsim tłuszczem. Tak przygotowaną
gęś wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i pieczemy ok. 3 godziny. Rumieniące się kawałki co jakiś czas odwracamy.
Upieczoną
gęś możemy podać jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami, u nas parowane
brokuły i ziemniaczki lub wykorzystać jako dodatek
mięsny do sałatki lub kanapek, rwąc
mięso jak na pulled
pork.Smacznego!