Wykonanie
Share the post "Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce"Dziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie
pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego
mięsa. Zapraszam!
Scroll down for recipe in EnglishUdka gęsie duszone w karmelu(4 porcje)Składniki:4 uda gęsie
sól i
pieprz1 główka
czosnku, obrane, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę, reszta pozostawiona w całości6 gałązek
tymiankusok wyciśnięty z 4
pomarańczy50 g
brązowego cukruPrzygotowanie:Natrzyj udka porządnie
solą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku i połową
tymianku i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.Rozgrzej dużą patelnię na małym ogniu, zetrzyj z udek nadmiar przypraw i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i przełóż do większego naczynia żaroodpornego.Do wytopionego tłuszczu w patelni wsyp
cukier i podgrzewaj aż
cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj resztę
czosnku,
tymianek i sok z
pomarańczy, dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i zalej powstałym sosem udka w naczyniu żaroodpornym.Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2 godziny, w połowie pieczenia odwróć udka na drugą stronę.Po wyjęciu z piekarnika przełóż udka na talerz, zlej nadmiar tłuszczu z sosu i przelej go do patelni. Gotuj sos aż zgęstnieje, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Podawaj udka polane sosem wraz z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:4 goose legssalt and pepper1 garlic head, peeled, 1 clove minced, the rest cloves left whole6 sprigs of thymejuice from 4 oranges50 g brown sugarPreparation:Rub the legs with salt, minced garic and half of the thyme and place in the fridge for at least 12 hours.Preheat large pan over low heat,
wipe off the excess spices form goose legs and cook slowly until lightly browned on both sides, and transfer to baking dish.Add the sugar to the pan and cook until sugar dissolves and starting to brown. Add the remaining garlic cloves, thyme and orange juice, mix until combined,
pour sauce over goose legs and cover with aluminium foil (matt
side up).Preheat the oven to 160 ° C. Place baking dish in the oven and bake for 2 hours turning legs once in the middle of braising.Remove goose legs from the oven and transfer onto the
plate, drain excess fat from the sauce and transfer into the pan. Boil the sauce until reduced and season with salt and pepper to taste if necessary.Enjoy!
Share the post "Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce"