ßßß Cookit - przepis na Żytnie czekoladowe muffiny

Żytnie czekoladowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Zdrowsze muffiny czekoladowe, z dodatkiem mąki żytniej. Mimo dodatku tak ciężkiej mąki miękkie i lekkie, choć wyraźnie razowe w smaku i mięsiste w konsystencji. Są pyszne, to wspaniała przegryzka na drugie śniadanie lub podwieczorek :). Bardzo polecam!
Składniki na 12 sztuk:
150 g mąki żytniej razowej
140 g mąki pszennej
6 łyżek kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
240 ml mleka
120 ml syropu klonowego lub miodu lub golden syrupu
160 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3 łyżki jasnego brązowego cukru (drobnego)
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jajka (nie ubijać!) z mlekiem, syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodać przesiane suche składniki: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.
Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Green Kitchen Stories, przepis zmodyfikowany.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/zytnie-czekoladowe-muffiny