Wykonanie
Zdrowsze muffiny
czekoladowe, z dodatkiem
mąki żytniej. Mimo dodatku tak ciężkiej
mąki miękkie i lekkie, choć wyraźnie
razowe w smaku i mięsiste w konsystencji. Są pyszne, to wspaniała przegryzka na drugie śniadanie lub podwieczorek :). Bardzo polecam!Składniki na 12 sztuk:150 g
mąki żytniej razowej140 g
mąki pszennej6 łyżek
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 duże
jajka240 ml
mleka120 ml
syropu klonowego lub
miodu lub golden
syrupu160 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego3 łyżki jasnego
brązowego cukru (drobnego)100 g posiekanej
gorzkiej czekolady lub drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
jajka (nie ubijać!) z
mlekiem,
syropem klonowym,
cukrem i
olejem. Dodać przesiane suche składniki: obie
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać.Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki.Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Green Kitchen Stories, przepis zmodyfikowany.