Wykonanie
Rarytas dla NieAlergików... Muffiny cudownie pachnące
czekoladą i
truskawkami...Składniki (na ok. 12 muffinek):225 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub
groszków czekoladowych)2
jajka300 ml kwaśnej
śmietany140 g
brązowego cukru80 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegokilkanaście
truskawek (użyłam mrożonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier. W drugim naczyniu: roztrzepane
jajka,
śmietanę,
olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać
czekoladę, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). W każdą muffinkę wetknąć
truskawkę (lub dwie małe). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z
truskawkami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka (u mnie było to ok. 40 minut).Oparłam się na przepisie na muffinki z
malinami .