Wykonanie
Mamo, proszę cię, tylko już nie z
owocami! Cóż było robić po takim dictum? Ano..zakręciłam szybciutko muffinki z
czekoladą i
kokosem. I cóż, że mamy lipiec? ;-)
Składniki na ca 10 sztuk:Ciasto:100g
mąki pszennej100g
brązowego cukru100g
wiórków kokosowych + dodatkowo do posypania50g
gorzkiej czekolady 70%4 łyżeczki
kakao1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja100ml
mleka100ml
oleju rzepakowegoPolewa:50g
gorzkiej czekolady 70%2 łyżki
mleka lub
wodyWykonanie:Ciasto:
Mleko i połamaną na kawałki
czekoladę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż
czekolada nam się idealnie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.Do wystudzonego płynu wlewamy
olej oraz rozbełtane
jajaW osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki czyli
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe i
kakaoNastępnie suche składniki dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia sięPapilotki wypełniamy
ciastem do 2/3 wysokościPieczemy ca 20 minut w temperaturze 180CStudzimy, smarujemy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymiPolewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, zalewamy
mlekiem lubo
wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się
czekoladyŻyczę Wam Smacznego! :-)