Wykonanie
Halloumi w
sosie pomidorowym to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam ten cypryjski
ser za jego smak i konsystencję, ale zwykle
jadłam go w formie smażonej lub pieczonej. Ta potrawa jest najprostsza na świecie, nie wymaga piekarnika, ani wyszukanych składników. W 10 minut mamy gotowy ciekawy lunch lub pełen smaku, wege obiad. Wystarczy dodać świeże
pieczywo lub inny dowolny dodatek i gotowe! Po raz kolejny prostota wygrywa!Czym jest halloumi?Halloumi to
ser pochodzący z Cypru. Tradycyjnie powstaje z
mleka owczego lub mieszanki
mleka owczego z kozim i krowim. Sprzedawany na kostki, w solance, zapakowany próżniowo. Jego konsystencja jest bardzo zwarta, elastyczna. Można o nim myśleć jak o egzotycznym rodzeństwie naszego polskiego
oscypka, choć halloumi nie jest
serem wędzonym. Jest delikatny w smaku, choć dość słony. Porównałam go do
oscypka, bo – podobnie jak nasz polski
ser – genialnie reaguje na ciepło. Najbardziej popularny sposób podania to plasterki halloumi grillowane do osiągnięcia chrupiącej skórki.
Sos pomidorowySos podany w przepisie jest najbardziej
banalną wersją, co nie oznacza, że nie możemy się tu pobawić i poeksperymentować – wręcz przeciwnie! Można dowolnie wymieniać
przyprawy (w wersji bardziej orientalnej dodać kumin,
kolendrę,
cynamon), dodać świeżych warzyw (np.
cukinię,
paprykę,
pieczarki), czy w sezonie przygotować sos ze świeżych
pomidorów zamiast passaty.Porcje: 2 porcjeSkładniki► passata pomidorowa [250 ml / 1 szklanka]►
cebula [ok. 50 g / 1 mała sztuka lub 1/2 dużej]►
masło klarowane [1 łyżka / 25 g]►
ser halloumi [225 g / 1 kostka]Dodatkowo:►
sól [1/2 łyżeczki lub do smaku]►
oregano [1/2 łyżeczki]►
papryka słodka wędzona [1/2 łyżeczki]Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, wrzucić
cebulę, oprószyć
solą i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż
cebula się zeszkli.Dodać passatę
pomidorową i
przyprawy. Wymieszać.Halloumi pokroić na plasterki o grubości 5 mm i ułożyć na sosie.Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż
ser zmięknie.NotesPrzed podaniem można posypać posiekaną, świeżą
miętą.Smacznego!