Wykonanie
Uwielbiam pasty z
fasoli, są pyszne i można je przygotowywać na różne sposoby. Taką pastę znalazłam kiedyś u Jadłonomii i wiele
razy ją robiłam. Zawsze na oko, teraz dokładnie odmierzyłam składniki i się nią z
wami dziele. Jest po prostu pyszna i naprawdę smakuje jak
smalec. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Podaje ją z
pomidorem,
ogórkiem kiszonym, samą, można nią smarować kanapki, wykorzystać jako dip, posmarować nią placki. A spróbujcie dodać plastry
awokado - pycha. Ja
fasolę zazwyczaj gotuję i część wykorzystuje do zupy a resztę do pasty. Ale spokojnie możecie użyć
fasoli z puszki. Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:- 300 g
białej fasoli- 150 g
cebuli- 150 g
jabłka- 2 łyżeczki
majeranku-
olej rzepakowy Woj-Len-
sól,
pieprzFasolę wkładamy do miski i zalewamy
wodą, zostawiamy na całą noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możecie użyć także
fasoli z puszki.
Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem
oleju. Na koniec ją lekko podsmażamy. W
między czasie dodajemy starte na tarce - duże oczka -
jabłko. Razem dusimy. Dodajemy
majeranek,
sól i
pieprz.
Fasolę miksujemy blenderem, dodajemy
cebulę z
jabłkiem i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku.