ßßß Cookit - przepis na Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj na smalec, tak smalec. Ale taki w zdrowszej wersji, z fasoli. Jest rewelacyjny w smaku, bardzo aromatyczny i smakuje prawie tak samo jak prawdziwy smalec ze słoniny. Musicie koniecznie go spróbować, ja się w nim zakochałam. Przepis mam od Eli z przepisowni.
Użyłam fasoli, którą otrzymałam od Targroch, moje ulubione jabłko i majeranek. dałam tylko mniej oliwy, niż jest w przepisie i smalec wyszedł pyszny. Posypałam cebulką prażoną.
Zapraszam na kanapeczkę ze smalcem :-)
Składniki:
- 200 g białej fasoli Targroch
- 100 g cebuli
- 50 g jabłka
- 75 g oliwy
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- prażona cebula
Wykonanie:
Faolę zalać wodą na noc. Następnego dnia wypłukać i ugotować, ja gotowałam godzinę, musicie jednak sprawdzić, bo może bedzie trzeba wydłużyć czas gotowania, fasola musi być miękka. Ugotowaną fasolę przelać zimną wodą i należy obrać z łupinek.
Na patelnię wlewamy połowę oliwy, wrzucamy cebulę i starte jabłko, majeranek i dusimy do miękkości, dodajemy do fasoli, wlewamy resztę oliwy, sól i pieprz i miskujemy na papkę. Ja wrzuciłam do blendera. Przekłądamy do miski i posypujemy prażoną cebulką. Podajemy na kanapki posypując jeszcze prażoną cebulką lub z kiszonym ogórkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/09/smalec-z-fasoli.html