ßßß
 
            
         Zapraszam Was dzisiaj na smalec, tak smalec. Ale taki w zdrowszej wersji, z fasoli. Jest rewelacyjny w smaku, bardzo aromatyczny i smakuje prawie tak samo jak prawdziwy smalec ze słoniny. Musicie koniecznie go spróbować, ja się w nim zakochałam. Przepis mam od Eli z przepisowni.Użyłam fasoli, którą otrzymałam od Targroch, moje ulubione jabłko i majeranek. dałam tylko mniej oliwy, niż jest w przepisie i smalec wyszedł pyszny. Posypałam cebulką prażoną.Zapraszam na kanapeczkę ze smalcem :-)Składniki:- 200 g białej fasoli Targroch- 100 g cebuli- 50 g jabłka- 75 g oliwy- 2-3 łyżki suszonego majeranku- sól, pieprz- prażona cebulaWykonanie:Faolę zalać wodą na noc. Następnego dnia wypłukać i ugotować, ja gotowałam godzinę, musicie jednak sprawdzić, bo może bedzie trzeba wydłużyć czas gotowania, fasola musi być miękka. Ugotowaną fasolę przelać zimną wodą i należy obrać z łupinek.Na patelnię wlewamy połowę oliwy, wrzucamy cebulę i starte jabłko, majeranek i dusimy do miękkości, dodajemy do fasoli, wlewamy resztę oliwy, sól i pieprz i miskujemy na papkę. Ja wrzuciłam do blendera. Przekłądamy do miski i posypujemy prażoną cebulką. Podajemy na kanapki posypując jeszcze prażoną cebulką lub z kiszonym ogórkiem.Smacznego :-)
Zapraszam Was dzisiaj na smalec, tak smalec. Ale taki w zdrowszej wersji, z fasoli. Jest rewelacyjny w smaku, bardzo aromatyczny i smakuje prawie tak samo jak prawdziwy smalec ze słoniny. Musicie koniecznie go spróbować, ja się w nim zakochałam. Przepis mam od Eli z przepisowni.Użyłam fasoli, którą otrzymałam od Targroch, moje ulubione jabłko i majeranek. dałam tylko mniej oliwy, niż jest w przepisie i smalec wyszedł pyszny. Posypałam cebulką prażoną.Zapraszam na kanapeczkę ze smalcem :-)Składniki:- 200 g białej fasoli Targroch- 100 g cebuli- 50 g jabłka- 75 g oliwy- 2-3 łyżki suszonego majeranku- sól, pieprz- prażona cebulaWykonanie:Faolę zalać wodą na noc. Następnego dnia wypłukać i ugotować, ja gotowałam godzinę, musicie jednak sprawdzić, bo może bedzie trzeba wydłużyć czas gotowania, fasola musi być miękka. Ugotowaną fasolę przelać zimną wodą i należy obrać z łupinek.Na patelnię wlewamy połowę oliwy, wrzucamy cebulę i starte jabłko, majeranek i dusimy do miękkości, dodajemy do fasoli, wlewamy resztę oliwy, sól i pieprz i miskujemy na papkę. Ja wrzuciłam do blendera. Przekłądamy do miski i posypujemy prażoną cebulką. Podajemy na kanapki posypując jeszcze prażoną cebulką lub z kiszonym ogórkiem.Smacznego :-)

