Wykonanie
- szklanka suchej
białej fasoli (najlepiej dużej)- 2 średnie
cebule- 7 łyżek
oleju rzepakowego-
sól i
pieprz- suszony
majeranek- ćwiartka średniego, słodkiego
jabłkaFasolę moczymy w wodzie przez ok. 8 godzin. a następnie obieramy z łupinek. Gotujemy ją do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy do niej jedynie łyżeczkę
soli. Gdy
fasola jest już miękka odcedzamy ją (ok. 3/4 - 1 szklankę
wody z gotowania zostawiamy na później, nie wylewamy jej).Ugotowaną
fasolę przerzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Mój blender jej nie "chwytał", więc dwukrotnie przekręciłam ją przez maszynkę do mielenie
mięsa.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju i podsmażamy na nim do miękkości
cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy masę
fasolową, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Stopniowo dolewamy
wodę, którą zostawiliśmy sobie z gotowania
fasoli, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy również
jabłko starte na tarce o najmniejszych oczkach,
sól,
pieprz i
majeranek do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki
oleju i dokładnie mieszamy.Przekładamy do słoiczka.Smacznego!