ßßß
 
            
         - szklanka suchej białej fasoli (najlepiej dużej)- 2 średnie cebule- 7 łyżek oleju rzepakowego- sól i pieprz- suszony majeranek- ćwiartka średniego, słodkiego jabłkaFasolę moczymy w wodzie przez ok. 8 godzin. a następnie obieramy z łupinek. Gotujemy ją do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy do niej jedynie łyżeczkę soli. Gdy fasola jest już miękka odcedzamy ją (ok. 3/4 - 1 szklankę wody z gotowania zostawiamy na później, nie wylewamy jej).Ugotowaną fasolę przerzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Mój blender jej nie "chwytał", więc dwukrotnie przekręciłam ją przez maszynkę do mielenie mięsa.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim do miękkości cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy masę fasolową, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Stopniowo dolewamy wodę, którą zostawiliśmy sobie z gotowania fasoli, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy również jabłko starte na tarce o najmniejszych oczkach, sól, pieprz i majeranek do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.Przekładamy do słoiczka.Smacznego!
- szklanka suchej białej fasoli (najlepiej dużej)- 2 średnie cebule- 7 łyżek oleju rzepakowego- sól i pieprz- suszony majeranek- ćwiartka średniego, słodkiego jabłkaFasolę moczymy w wodzie przez ok. 8 godzin. a następnie obieramy z łupinek. Gotujemy ją do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy do niej jedynie łyżeczkę soli. Gdy fasola jest już miękka odcedzamy ją (ok. 3/4 - 1 szklankę wody z gotowania zostawiamy na później, nie wylewamy jej).Ugotowaną fasolę przerzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Mój blender jej nie "chwytał", więc dwukrotnie przekręciłam ją przez maszynkę do mielenie mięsa.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim do miękkości cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy masę fasolową, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Stopniowo dolewamy wodę, którą zostawiliśmy sobie z gotowania fasoli, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy również jabłko starte na tarce o najmniejszych oczkach, sól, pieprz i majeranek do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.Przekładamy do słoiczka.Smacznego!