ßßß Cookit - przepis na Smalec - zdrowy, bo...z fasoli

Smalec - zdrowy, bo...z fasoli

nazwa

Wykonanie

Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :)
Składniki:
puszka białej fasoli
średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę
olej rzepakowy do smażenia
pół kwaśnego jabłka, startego na tarce
łyżka prażonej cebulki
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Fasolę odsączyłam z zalewy (zostawiając łyżkę płynu) i zblendowałam.
Cebulkę podsmażyłam na złoto na oleju, dodałam roztarty w dłoniach majeranek. Ostudziłam.
Do masy fasolowej dodałam sól, pieprz, czosnek, jabłko i cebulę - prażoną i smażoną.
Całość dokładnie wymieszałam, przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki na noc, aby smaki się połączyły.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/smalec-zdrowy-boz-fasoli.html