ßßß
Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na cudowne w smaku naleśniki. Ostatnio mój syn zażyczył sobie naleśniki w wersji wytrawnej, bo w sumie cały czas je robię na słodko. No to tak oto powstał pyszny obiad. Taki kombinowany. Do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale mogę wam polecić ten przepis, jest naprawdę pysznie.Danie jest bardzo syte i można je przygotować na wiele sposobów, nie tylko z mięsem. Można wykorzystać same warzywa, dodać ryż czy kaszę. Możecie tutaj się zainspirować i tworzyć.Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:naleśniki- 250 ml wody- 250 ml mleka- 3 jajka- szczypta soli- łyżka cukru- 300 g mąki pszennej- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)farsz- 500 g mielonego (pół drobiowego i pół wieprzowego)- 1 mała cukinia- 4 pieczarki- 1 cebula- 1 papryka- sól, pieprz- puszka pomidorów- 100 g sera żółtegoNaleśniki - do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki - mleko, wodę, cukier i mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy naleśniki.Farsz - mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy je na patelni. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo paprykę i również dodajemy do mięsa. Wszystko razem dusimy przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Przyprawiamy.Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.