Wykonanie
Ciasto drożdżowe jest magiczne. Można z niego przygotować wiele wspaniałości. Dziś zapraszam na lekkie bułeczki.ok 375 g
mąki pszennej80 g
cukru100 ml
mleka25 g świeżych
drożdży1 małe
jajko3
żółtka30 g
masłakonfitura z rokitnika
cukier puderMleko podgrzewamy. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dokładnie mieszając. Do miski wsypujemy
mąkę, po czym dodajemy
jajko i ciepłe
mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy płynne
masło i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki nadziewane
konfiturą. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, więc jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy więcej
mąki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Bułeczki pieczemy przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC. Po upieczeniu bułeczki studzimy. Przed podaniem bułeczki posypujemy
cukrem pudrem.