Wykonanie
Kochani zbliża się Tłusty Czwartek a ja mam dla was propozycję na nieco inne pączki, takie w wersji fit, pieczone w piekarniku.
Powiem wam, że wyszły pyszne i zdecydowanie je wam polecam. Oczywiście nic nie zastąpi takiego tradycyjnego pączka, którego w Tłusty Czwartek po prostu trzeba zjeść, ale te pieczone smakują naprawdę super. Możecie zrobić tak jak ja - z połowy porcji zrobić pączki tradycyjne smażone a z połowy zrobić te pieczone. Jestem pewna, że będą wam smakować. Pozdrawiam was cieplutko i życzę już kolorowych snów i miłego dnia jutro. Smacznego.Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 250 ml ciepłego
mleka- 50 g świeżych
drożdży- 5
żółtek- 100 g
cukru- 100 g roztopionego
masła-
konfitura-
lukier do polania i
skórka pomarańczowa-
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i rozpuścić w ciepłym
mleku, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Żółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę.Do misy wsypać
mąkę, wlać
żółtka oraz rozpuszczone, przestudzone
masło. Dodać zaczyn. Ciasto wyrobić przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Formujemy kulki z ciasta, lekko je spłaszczamy, nadziewamy
konfiturą i zamykamy formując kulki. U mnie każda kulka ma około 50 g wagi. Układamy je na blacie podsypanym
mąką i zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby podrosły.Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut, pączki mają się ładnie zarumienić.Upieczone pączki przekładamy na kratkę, aby przestygły. Posypujemy je
cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy
skórką pomarańczową.