ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lutego 2014 r. Bułeczki składają się z bogatego ciasta "brioche", które zawiera cukier, żółtka i masło, a to wszystko tworzy najlepsze drożdżówki pod słońcem. Cudowne dopełnienie smaku powoduje konfitura czereśniowa domowej roboty, wymieszana z kandyzowaną skórką pomarańczową i gęsty lukier. Są wyśmienite na drugie śniadanie, idealne na deser do kawy,można je jeść bez końca i wciąż ma się niedosyt. Są zdecydowanymi faworytami wśród słodkości w mojej rodzinie. Wszyscy się nimi zajadają, a kiedy się kończą, pada pytanie, kiedy je znowu upiekę :-) Znikają z talerza błyskawicznie i wszystkim smakują. "Brioszki" są bardzo łatwe do wykonania, czas oczekiwania jest długi, ale owocny. Po wyjęciu z piekarnika wyglądają cudownie, a ich zapach wabi do kuchni domowników:-)Drożdżówki z konfiturą czereśniową i skórką pomarańczową Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 lutego . Puszyste drożdżówki z konfiturą czereśniową i skórką pomarańczy! To są przepyszne drożdżówki pachnące latem :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 25 godz. i 40 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 26 godz. i 5 minLiczba porcji: 32Rozmiar porcji: 1 drożdżówkaSkładniki:Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowanyCiasto:żółtka (w temperaturze pokojowej): 3masło (bardzo miękkie): 100 gświeże drożdże : 35 gcukier : 3 łyżkiciepłe mleko (ale nie gorące): 250 mlmąka pszenna (użyłam tortowej): 350 gsól : 1/2 łyżeczkiNa wierzch:żółtko : 1mleko : 1 łyżkaLukier:cukier puder : 200 gsok z cytryny (może być z pomarańczy lub woda): 2 łyżkiNadzienie:konfitura czereśniowa : 1 słoiczek (ok. 400 g)kandyzowana skórka pomarańczowa (może być smażona): 50 gPrzygotowanie:Ciasto:żółtka, masło i drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojowądo miseczki wkładam pokruszone drożdże i rozcieram je z 1 łyżeczką cukrudodaję ciepłe mleko (poniżej 43oC) oraz 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana w międzyczasie przesiewam mąkę do większej miski, dodaję sól, resztę cukru i mieszamwlewam spieniony rozczyn z drożdży i mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera)dodaję stopniowo żółtka, cały czas mieszając (można miksować), aż ciasto będzie gładkie i bez grudekwyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ręką (można hakiem miksera do ciasta drożdżowego) następnie stopniowo dodaję miękkie masło cały czas miksując (ja zagniatam ręcznie)ciasto wyrabiam około 10 minut do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk,jeśli wyrabiacie ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmiciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika)po upływie tego czasu wyjmuję ciasto na stolnicę i wygniatam przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrzaciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki na 24 godziny (można na noc lub od razu piec bułeczki)Nadzienie:wykładam do miski konfiturę i rozgniatam ją widelcem, dodaję skórkę pomarańczową i dokładnie łączępodsypuję mąką stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cm dzielę go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm), z brzegu paska układam nadzienie
zwijam długi rulonik z ciasta (zwijam zaczynając od dłuższego boku prostokąta, od strony z nadzieniem), na końcu lepię ciasto na całej długości łączenia, powtarzam z resztą ciastadużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępykroję na 4-5 cm kawałki smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawiam na około godzinę (bo ciasto najpierw musi się ogrzać) do wyrastania (można np. postawić blaszkę z bułeczkami na drzwiczkach otwartego piekarnika włączonego na minimalną temperaturę grzania) w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180oCwstawiam blaszkę do piekarnika i piekę około 25 minut do czasu, aż się zrumieniąLukier:cukier puder mieszam z sokiem cytrynowym w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkachbułeczki smaruję lukrem i po ostudzeniu kroję na porcje

Smacznego!