Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 lutego 2014 r. Bułeczki składają się z bogatego ciasta "brioche", które zawiera
cukier,
żółtka i
masło, a to wszystko tworzy najlepsze drożdżówki pod słońcem. Cudowne dopełnienie smaku powoduje
konfitura czereśniowa domowej roboty, wymieszana z kandyzowaną
skórką pomarańczową i gęsty
lukier. Są wyśmienite na drugie śniadanie, idealne na deser do
kawy,można je jeść bez końca i wciąż ma się niedosyt. Są zdecydowanymi faworytami wśród słodkości w mojej rodzinie. Wszyscy się nimi zajadają, a kiedy się kończą, pada pytanie, kiedy je znowu upiekę :-) Znikają z talerza błyskawicznie i wszystkim smakują. "Brioszki" są bardzo łatwe do wykonania, czas oczekiwania jest długi, ale
owocny. Po wyjęciu z piekarnika wyglądają cudownie, a ich zapach wabi do kuchni domowników:-)Drożdżówki z
konfiturą czereśniową i
skórką pomarańczową Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 9 lutego . Puszyste drożdżówki z
konfiturą czereśniową i skórką
pomarańczy! To są przepyszne drożdżówki pachnące latem :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 25 godz. i 40 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 26 godz. i 5 minLiczba porcji: 32Rozmiar porcji: 1 drożdżówkaSkładniki:Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowanyCiasto:
żółtka (w temperaturze pokojowej): 3
masło (bardzo miękkie): 100 gświeże
drożdże : 35 g
cukier : 3 łyżkiciepłe
mleko (ale nie gorące): 250 ml
mąka pszenna (użyłam tortowej): 350 g
sól : 1/2 łyżeczkiNa wierzch:
żółtko : 1
mleko : 1 łyżka
Lukier:
cukier puder : 200 g
sok z cytryny (może być z
pomarańczy lub
woda): 2 łyżkiNadzienie:
konfitura czereśniowa : 1 słoiczek (ok. 400 g)kandyzowana
skórka pomarańczowa (może być smażona): 50 gPrzygotowanie:Ciasto:
żółtka,
masło i
drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojowądo miseczki wkładam pokruszone
drożdże i rozcieram je z 1 łyżeczką
cukrudodaję ciepłe
mleko (poniżej 43oC) oraz 2 czubate łyżki
mąki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana w międzyczasie przesiewam
mąkę do większej miski, dodaję
sól, resztę
cukru i mieszamwlewam spieniony rozczyn z
drożdży i mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera)dodaję stopniowo
żółtka, cały czas mieszając (można miksować), aż ciasto będzie gładkie i bez grudekwyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ręką (można hakiem miksera do
ciasta drożdżowego) następnie stopniowo dodaję miękkie
masło cały czas miksując (ja zagniatam ręcznie)ciasto wyrabiam około 10 minut do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk,jeśli wyrabiacie ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmiciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika)po upływie tego czasu wyjmuję ciasto na stolnicę i wygniatam przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrzaciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki na 24 godziny (można na noc lub od razu piec bułeczki)Nadzienie:wykładam do miski
konfiturę i rozgniatam ją widelcem, dodaję
skórkę pomarańczową i dokładnie łączępodsypuję
mąką stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cm dzielę go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm), z brzegu paska układam nadzienie
zwijam długi rulonik z ciasta (zwijam zaczynając od dłuższego
boku prostokąta, od strony z nadzieniem), na końcu lepię ciasto na całej długości łączenia, powtarzam z resztą ciastadużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępykroję na 4-5 cm kawałki smaruję
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i odstawiam na około godzinę (bo ciasto najpierw musi się ogrzać) do wyrastania (można np. postawić blaszkę z bułeczkami na drzwiczkach otwartego piekarnika włączonego na minimalną temperaturę grzania) w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180oCwstawiam blaszkę do piekarnika i piekę około 25 minut do czasu, aż się zrumienią
Lukier:
cukier puder mieszam z
sokiem cytrynowym w takiej ilości, aby
lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkachbułeczki smaruję lukrem i po ostudzeniu kroję na porcje
Smacznego!