Wykonanie
Święta, święta i po świętach... ale nie wszystko co dobre musi się szybko kończyć. Z tego właśnie powodu przygotowałam specjalnie dla Was przepis na idealną babkę
drożdżową. Pięknie rośnie, jest mięciutka i niesamowicie pachnie. Jest doskonała z
dżemem czy
marmoladą, no i można ja robić nie tylko na święta.Niestety przygotowanie ciasta na babkę
drożdżową wymaga cierpliwości i czasu. Jeśli pozwolicie ciastu wyrosnąć, to w efekcie z tej samej ilości ciasta zrobicie nie jedną a dwie babki
drożdżowe (w dużej i małej formie).Przepis, którym się inspirowałam znalazłam w Palce lizać, niestety jednak był on daleki od ideału, stąd też parę moich poprawek i modyfikacji oryginalnego przepisu.
Składniki:1 szklanka
mleka,50 g świeżych
drożdży,5
żółtek,75 g
cukru (około 3/4 szklanki),450 -500 g
mąki pszennej (około 3 szklanki),110 g
masła,1
laska wanilii,3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej,1/2 szklanki
rodzynek (opcjonalnie),1 szklanka
cukru pudru (do polukrowania).
Przygotowanie:W większej misce do ciepłego
mleka dodajemy łyżeczkę
cukru i dokładnie mieszamy, następnie wrzucamy pokruszone
drożdże i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut (
drożdże powinny zacząć pracować). W dużej misce przesiewamy
mąkę i wlewamy do niej wyrośnięte
drożdże, mieszamy i odstawiamy an 5 minut.
Rodzynki zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy
mąką.
Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta
Żółtka ucieramy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z
wanilią,
rodzynkami i dwiema łyżkami
skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami dodajemy roztopione
masło (nie może być gorące!). Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie przywierało do palców, całość będzie gładka i błyszcząca (ciasto można wyrabiać przy użyciu robota kuchennego).Ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ścierką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 , 5 do 2 godzin (lub do momentu podwojenia objętości).Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do formy wypełniając ją do połowy wysokości, ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut, najlepiej w opcji grzania "dół". Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło można je przykryć pergaminem. Upieczoną babkę studzimy w uchylonym piekarniku.Po ostudzeniu ciasto wyciągamy z formy i lukrujemy.
Lukier przygotowujemy mieszając
cukier puder (bez grudek!!) z 2-3 łyżkami wrzątku.
Lukier powinien być bardzo gęsty, inaczej cały spłynie. Na koniec dekorujemy pozostałą
skórką pomarańczową.