Wykonanie
Tym razem do ciasta wykorzystałam resztki nutelli, ale możecie także użyć
masła orzechowego, które być może pozostało Wam z poprzednich wypieków z MW :-). Posmarowałam, zawinęłam, przecięłam i zaplotłam warkocz zupełnie jak w wieńcu z
orzechami pekan . Choć będzie to Was kusiło, nie przesadzajcie z ilością nutelli - już cienka jej warstwa nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku; jeśli będzie jej zbyt dużo, będzie wypływała podczas pieczenia, co nie będzie bardzo estetyczne. Warkocz smakuje obłędnie, ciasto jest mięciutkie, przyjemne w 'obróbce' i pięknie pachnie :-).Składniki na
ciasto drożdżowe:230 g
mąki pszennej tortowej14 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych125 ml
mleka (pół szklanki)2 duże
żółtka50 g
cukru50 g
masła, roztopionego16 g
cukru wanilinowego (lub nasionka z 1
laski wanilii)Ponadto:1/2 - 2/3 szklanki nutelli, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady, jak naleśnika.
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (wykonanie można podpatrzyć w wieńcu
drożdżowym). Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Polukrować.Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki wrzątkuSkładniki na
lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
cukru pudru lub
wody.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).