Wykonanie
Kolejny pomysł na świetną ozdobę stołu, którą przy okazji można zjeść :). Użyłam tej samej masy makowej, którą zrobiłam do makowców. Ciasto natomiast jest podobne, ale zarówno bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość.
Składniki :40 dag
mąki pszennej200 ml
mleka3 dag świeżych
drożdży10 dag
cukru pudru6
żółtek15 dag roztopionego
masła1
laska waniliiNadzienie :35 dag gotowej masy makowej przepis tu :)Opis wykonania :1.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego
mleka i łyżeczkę
cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2.
Żółtka ucieramy z resztą
cukru na puszystą masę, dodajemy miąższ z
wanilii, dodajemy zaczyn i
mąkę, wlewamy resztę
mleka i stopione i ostudzone
masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy
białkiem i rozkładamy nadzienie. Zwijamy roladę za pomocą
białka łączymy oba końce rolady. Formujemy wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec nacinamy ukośnie, można lekko rozchylić ciasto wówczas wieniec będzie bardziej rozłożysty.
4. Pieczemy ok. 45 minut w 180 C.
źródło : dodatek kulinarny
Tina 2011