- ulubiona marmolada lub gęsty dżem

nazwa

Wykonanie

No to mamy tłusty czwartek, u mnie szaleństwo karnawałowych smakołyków już trwa od jakiegoś czasu. Robiłam różne pączki, w sumie to tylko pączki, tym razem brak faworków i oponek też nie zrobiłam. Ale kto to by potem to wszystko zjadł. Tak na zakończenie szaleństw ze słodkościami zrobiłam pączki pieczone w piekarniku, skorzystałam z przepisu Ani i ten przepis wam polecam. Pączki wyszły pyszne, takie troszkę jak drożdżóweczki z marmoladą. Mi bardzo smakowały. Takie coś innego.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru + do posypania
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki roztopionego smalcu
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać (max 37 stopni), przelać połowę do kubka i rozprowadzić w nim drożdże z łyżką cukru pudru. Odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę (15 minut) aby podrosły - ja postawiłam blisko kaloryfera i mi pięknie podrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę mleka i wymieszać. Następnie żółtka ubić trzepaczką z cukrem. Do miski z mąką wlać rozczyn i masę z żółtek, wymieszać. Wyrobić ciasto. Na koniec wlać roztopione masło i smalec - przestudzone i dalej wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne a składniki się dobrze połączą. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, i tu ponownie super się sprawdziło miejsce przy kaloryferze. Godzinka wystarczyła - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na stolnicy lub blacie lekko podsypanej mąką przekładamy ciasto, najlepiej porcjami i rozwałkowujemy na placek o grubości palca. Szklanką wykrawać kółka, lekko je rozpłaszczyć, ułożyć na każdym porcję marmolady i złożyć jak bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 10-15 minut. Studzić na kratce. Ja posypałam pączki cukrem pudrem, możecie zrobić lukier lub polać czekoladą. Z podanych składników wyszło mi 38 pączków, ja zrobiłam taką mniejszą wersję, zależy to od szklanki jaką będziecie wykrawać kółka.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/paczki-pieczone-w-piekarniku.html