Wykonanie
Z jednego przepisu można zrobić rożki
orzechowe lub
migdałowe. Doskonałe do
herbatki, dla dzieci lub na świąteczne uroczystości :-).Składniki na około 30 rożków:220 g
mąki pszennej120 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (można zamiast dodać zmielone
orzechy laskowe lub zmielone
migdały, w ilości 50 g)2
żółtka2 łyżki
mlekaWszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut przed pieczeniem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać
cukrem pudrem lub polać
czekoladą.Smacznego :-).Z przepisu Gosi4.