Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 19 kwietnia 2014 r. Tradycyjne świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń, tworzą świąteczną atmosferę. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie zależy tylko i wyłącznie od naszejfantazji. Ta pełna dowolność przy dekorowaniu tak mnie urzekła, że musiałam go przygotować, tym bardziej, że uwielbiamy masę
krówkową. Historia tego mazurka jest tak samo odległa, jak mazurka samego w sobie i prawdopodobnie piekły go nasze prababki. Te przypuszczenia biorą się dzięki przepełnionej
słodyczą masie karmelowej, która jest charakterystycznym produktem dla kuchni bałkańskiej, tureckiej i Bliskiego Wschodu. Mój mazurek składa się z idealnie kruchego,
maślanego ciasta, które cudownie pachnie podczas formowania kuli i słodkiej pomady, zdobionej
płatkami migdałowymi. Jest prosty i szybki do przygotowania, świetnie utrzymuje świeżość przez 2-3 dni o ile wcześniej nie zostanie pochłonięty :))Mazurek kajmakowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 19 kwietniaAksamitny mazurek kajmakowy! Idealnie kruche, niemal piaskowe ciasto, słodka masa i
płatki migdałowe, można by
rzec - "kwintesencja Wielkanocy"Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 1 godz. i 35 minLiczba porcji: 15Składniki:Przepis zaczerpnięty z "Kwestii Smaku" - zmodyfikowany:)Spód:
mąka pszenna tortowa : 250 g
masło : 160 g
cukier puder : 100 g
żółtka : 2Masa kajmakowa:gotowa masa kajmakowa (lub krówkowa, lub słodzone
mleko skondensowane*): 1/2 puszkiDekoracja:
płatki migdałowe : kilka garściPrzygotowanie:
masło rozcieram mikserem z
cukrem pudrem i
żółtkami, dodaję
mąkę i mieszam dodaję dwie łyżki chłodnej
wody, formuję kulę z ciasta, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinęformę (użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm) smaruję
masłem, prószę
bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym
ciastem (5 mm) i piekę 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190oCnakładam 1/2 puszki gotowej masy dekoruję
płatkami migdałowymijeśli chcecie przygotować masę kajmakową ze skondensowanego słodzonego
mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie), puszkę z
mlekiem należy wstawić do garnka, zalać
wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć zawartość wyłożyć na spód mazurka
Smacznego !!!