Wykonanie
W tym roku
borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w
masie z
mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.
K ruche ciasto:1/2 kostki
masła1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru pudru2
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego2
żółtka1/2 litra
borówekWszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.W czasie gdy ciasto się piecze,
mleko dokładnie mieszamy z
żółtkami i
borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.Uwaga: Kilka kulek
borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż
borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie
borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej.