ßßß Cookit - przepis na 132. Ciasto borówkowe w mlecznej masie

132. Ciasto borówkowe w mlecznej masie

nazwa

Wykonanie

W tym roku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.
K ruche ciasto:
1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
1/2 litra borówek
Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.
W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.
Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/07/ciasto-borowkowe-w-mlecznej-masie.html