ßßß
Przepis pochodzi z książki Pieczarki i grzyby leśne we współczesnej kuchni .Składniki na 4 porcje:250 g mini pieczarek1 duża cebula1 duża marchewka1 ząbek czosnku2 średnie pomidory1 łyżka natki pietruszki1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka naturalnej jarzynki (suszonej włoszczyzny)sól, pieprzoliwa do smażenia
Pieczarki umyć/oczyścić i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Obrać czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odstawić na bok.W rondelku rozgrzanej oliwie podsmażyć marchewkę (ok. 5 minut), dodać cebulę i smażyć jeszcze kilka minut.Dolać wino, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, jarzynkę. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.Dodać pieczarki oraz pomidory. Gotować bez przykrycia około 10 minut.Podawać ozdobione natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie kaszy jęczmiennej, np. z kotlecikami.