Wykonanie
Często kupujecie mini pieczarki? W kilku sieciach sklepów są one dostępne w opakowaniach 250g. Gorąco Wam je polecam z uwagi na wyrazisty smak. Może i jest przy nich trochę więcej pracy przy ich oczyszczaniu z podłoża, ale naprawdę warto ich spróbować. Nie bez powodu są one w większości przeznaczane do marynowania. Ta potrawa zrobiona z ich udziałem z dodatkiem kilku składników prezentuje się znakomicie. Idealnie komponuje się z
kaszą jęczmienną.
Przepis pochodzi z książki
Pieczarki i
grzyby leśne we współczesnej kuchni .Składniki na 4 porcje:250 g mini
pieczarek1 duża
cebula1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku2 średnie
pomidory1 łyżka
natki pietruszki1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka naturalnej jarzynki (suszonej
włoszczyzny)
sól,
pieprzoliwa do smażenia
Pieczarki umyć/oczyścić i osuszyć.
Cebulę drobno posiekać. Obrać
czosnek.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odstawić na bok.W rondelku rozgrzanej
oliwie podsmażyć
marchewkę (ok. 5 minut), dodać
cebulę i smażyć jeszcze kilka minut.Dolać
wino, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tymianek, jarzynkę. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.Dodać
pieczarki oraz
pomidory. Gotować bez przykrycia około 10 minut.Podawać ozdobione
natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie
kaszy jęczmiennej, np. z kotlecikami.