ßßß Cookit - przepis na ,,SERNIK Z KULKAMI MAKOWYMI’’

,,SERNIK Z KULKAMI MAKOWYMI’’

nazwa

Wykonanie

Święta tuż tuż, a Ty nadal nie masz pomysłu na to, jakie ciasto upiec? Przedstawiam przepis na niesamowity sernik w nietypowej wersji, który musi zagościć na Twoim stole! Pyszny serniczek powstał dzięki uprzejmości marki Helio, oraz Stovit.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kuleczki:
Puszka masy makowej z bakaliami Helio
Około 12 łyżek kaszy manny
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
1 szklanka mleka 3,2%
1 szklanka śmietany 30%
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wierzch:
7 białek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Kuleczki:
Masę makową mieszamy z kaszą manną. Z gotowej masy formujemy 20 kulek. W razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, które nakłuwamy widelcem. Przygotowane kulki układamy na przygotowanym spodzie.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowanym spodzie z kulkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę.
Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
Po około 45 minutach pieczenia sernika otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównujemy i możemy zrobić delikatne fale. Następnie pieczemy dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Ostudzony sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!
Pozycjonowanie strony internetowej to najprostszy sposób na zwiększenie ruchu z Google. W przypadku, gdy potrzebujesz ekspertów od solidnego pozycjonowania stron i potrzebujesz profesjonalnego audytu SEO skontaktuj się z firmą afterweb. Celem firmy jest skuteczne pozycjonowanie i tworzenie stron w wyszukiwarkach internetowych..
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/sernik-z-kulkami-makowymi