ßßß Cookit - przepis na risotto z grzybami

risotto z grzybami

nazwa

Wykonanie

02/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Zapomniane u mnie danie .Wczoraj postanowiłam zrobić i nie zawiodłam się .Wyszło po prostu przepyszne .Risotto nie jest skomplikowanym daniem .niemniej wymaga ciągłego mieszania .Zaangażowałam moich panów i nie było aż tak źle 🙂 .W domu zawsze jest ryż .a resztę można improwizować 🙂 .
Składniki: porcja na 1 osobę.
1/3 szklanki ryżu
3-4 grzyby u mnie podgrzybki ale mogą ostatecznie być pieczarki
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pokrojonej cukkini
1/4 papryki
trochę imbiru suszonego
3 gałązki tymianku lub suszonego
papryka ostra
sól.pieprz do smaku
3/4 szklanki bulionu warzywnego /ciepłego,ja pozostawiam na małym ogniu/
olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokroją cebulę.przesmażamy.Wsypuje ryż i przesmażam 1 minutę aż stanie się przeźroczysty,solimy . Wlewamy część bulionu tak by pokryło ryż .mieszamy .Wrzucamy pozostałe ,pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez wyciskacz.Wlewamy następną część wywaru cały czas mieszając.Dodajemy pozostałe przyprawy oraz resztę bulionu cały czas mieszając.Sprawdzamy miękkość ryżu oraz smak/u mnie musi być zawsze pikantny ale to indywidualna sprawa.
(Odwiedzono 304 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Powiązany przepis:
klopsiki z grzybami w sosie
szarlotka z pianką z białek
leczo ze swojską kiełbasą
Potrawy Wielkanocne
Najnowsze wpisy
powidła śliwkowe z cytryną
kremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowy
galareta drobiowa w słoikach
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
POLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWY
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SŁOWNIK KULINARNY
ŚNIADANIA
SOSY
ZUPY
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz
Facebook
Jeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .
Popularne przepisy
zupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
Zakładki
Czym jest blog kulinarny, jak go założyć
DOBRE RADY
KONTAKT
KUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆ
POLITYKA CIASTECZEK
POLITYKA PRYWATNOŚCI
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
WSPÓŁPRACA
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/risotto-z-grzybami