ßßß Cookit - przepis na Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

nazwa

Wykonanie

Pyszny pomysł na niecodzienne mięso na obiad.
Ma nie tylko oryginalny smak ale również ładnie prezentuję się na stole
Szynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.
Pomidorowa jarzynka już sama w sobie może służyć za warzywny dodatek np. do ziemniaków lecz super smakuje w towarzystwie sałaty w śmietanie.
Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnek granulowany
naturalna przyprawa uniwersalna
wiórki masła śmietankowego
Jarzyny:
4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 por-białą cześć
sól,pieprz
200g. koncentratu pomidorowego Pudliszki
masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry,oprószyć z każdej strony przyprawami.
Jarzyny: Warzywa obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w między czasie dokładając masło.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki , wymieszać.
Jarzynami napełnić kieszonki szynki.
Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie, parokrotnie podlewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatką.
Smacznego
#Pudliszki
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/szynka-nadziewana-pomidorowymi-jarzynami