ßßß
 
            
         Składniki:- 1/2 opakowania fasoli (lub 1 puszka),- 1 mała cebula,- 2 ząbki czosnku,- 2 marchewki,- 1 pietruszka,- 1 niewielki por,- 1/2 słoika selera konserwowego,- 2 liście laurowe,- ziele angielskie,- 1 puszka pomidorów,- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,- olej do smażenia,- przyprawy: sól (najlepiej morska), pieprz, papryka ostra, papryka słodka, inne ulubione przyprawy (np. ognista mieszanka przypraw).W przypadku zastosowania fasoli suchej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnego dnia ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, wystarczy odsączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy. Ja wybrałam fasolę suchą.Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę pokrojoną w kostkę, por pokrojony w półplasterki, marchewki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę obraną i pokrojoną w taką samą kostkę, seler konserwowy - odsączony z zalewy, posiekany, przeciśnięte ząbki czosnku. Całość przyprawiamy solą morską i pieprzem. Na koniec dodajemy fasolę (z puszki lub ugotowaną - na pół twardo) oraz pomidory z puszki. Mieszamy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości). Wrzucamy (do wrzącej) zawartość patelni. Gotujemy ok. 15 min. - do miękkości fasoli i połączenia składników. Przyprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat. Jeśli lubicie zupy gęste, można gotować dłużej. Smacznego!
Składniki:- 1/2 opakowania fasoli (lub 1 puszka),- 1 mała cebula,- 2 ząbki czosnku,- 2 marchewki,- 1 pietruszka,- 1 niewielki por,- 1/2 słoika selera konserwowego,- 2 liście laurowe,- ziele angielskie,- 1 puszka pomidorów,- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,- olej do smażenia,- przyprawy: sól (najlepiej morska), pieprz, papryka ostra, papryka słodka, inne ulubione przyprawy (np. ognista mieszanka przypraw).W przypadku zastosowania fasoli suchej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnego dnia ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, wystarczy odsączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy. Ja wybrałam fasolę suchą.Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę pokrojoną w kostkę, por pokrojony w półplasterki, marchewki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę obraną i pokrojoną w taką samą kostkę, seler konserwowy - odsączony z zalewy, posiekany, przeciśnięte ząbki czosnku. Całość przyprawiamy solą morską i pieprzem. Na koniec dodajemy fasolę (z puszki lub ugotowaną - na pół twardo) oraz pomidory z puszki. Mieszamy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości). Wrzucamy (do wrzącej) zawartość patelni. Gotujemy ok. 15 min. - do miękkości fasoli i połączenia składników. Przyprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat. Jeśli lubicie zupy gęste, można gotować dłużej. Smacznego!