ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą

Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było przepisu na zupę. Pogoda robi się coraz bardziej zimowa, zatem warto wprowadzić do codziennego żywienia rozgrzewające, sycące dania. Zupa z czerwonej fasoli jest idealna na chłodne dni. Przepis pochodzi ze strony Kuchnia Agaty - z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Składniki:
- 1/2 opakowania fasoli (lub 1 puszka),
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 niewielki por,
- 1/2 słoika selera konserwowego,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól (najlepiej morska), pieprz, papryka ostra, papryka słodka, inne ulubione przyprawy (np. ognista mieszanka przypraw).
W przypadku zastosowania fasoli suchej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnego dnia ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, wystarczy odsączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy. Ja wybrałam fasolę suchą.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę pokrojoną w kostkę, por pokrojony w półplasterki, marchewki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę obraną i pokrojoną w taką samą kostkę, seler konserwowy - odsączony z zalewy, posiekany, przeciśnięte ząbki czosnku. Całość przyprawiamy solą morską i pieprzem. Na koniec dodajemy fasolę (z puszki lub ugotowaną - na pół twardo) oraz pomidory z puszki. Mieszamy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości). Wrzucamy (do wrzącej) zawartość patelni. Gotujemy ok. 15 min. - do miękkości fasoli i połączenia składników. Przyprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat. Jeśli lubicie zupy gęste, można gotować dłużej. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/aromatyczna-zupa-z-czerwona-fasola.html