Rogale z serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 700 g
drożdże instant, 15 g
letnie mleko, 300 ml
jajko, 1 szt.
żółtko, 1 szt.
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
olej, 100 ml
białko do posmarowania
Nadzienie:
twaróg, 400 g
żółtko, 2 szt.
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy. Całość połączyć. Wyrabiać przez 10-15 minut ręcznie lub 5-10 minut za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie: przecisnąć ser przez praskę, wymieszać z żółtkami i cukrem.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek. Następnie górną część ponacinać nożem, a na dolną nałożyć po 2-3 łyżeczki farszu. Zwinąć w rulon, zaczynając od strony z serem. Formować rogale i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły. Posmarować rozbełtanym białkiem.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i nagrzać do 180 stopni. Rogale piec przez 20-25 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/rogale-z-serem