ßßß
Niezwykła okazja by upiec na święta puszystą babkę grejpfrutową! Z sokiem i skórką z grejpfruta, lekko nakrapianą makiem. Smak grejpfruta w cieście jest bardzo delikatny, lekko cytrusowy, za to lukier smakuje wybitnie i dopełnia smak babki. Klasyczne ciasto ucierane, który upieczecie w formie do babki. Długo zachowuje świeżość, przechowywana w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.Składniki:180 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 duże jajkasok z połowy niedużego grejpfrutaświeżo otarta skórka z 2 grejpfrutów2 szklanki mąki pszennejpół szklanki skrobi ziemniaczanejpół szklanki kwaśnej śmietany 18%1 łyżka maku2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z grejpfruta i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać przesiane i odłożone suche składniki, mak a następnie kwaśną śmietanę, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto będzie gęste). Piec w temperaturze 160 - 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.Lukier grejpfrutowy:1,5 szklanki cukru pudru4 łyżki soku z grejpfrutaSkładniki połączyć, rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z grejpfruta. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć.Smacznego :-).

