Wykonanie
Dzień dobry!Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was.
Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z
soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i
lukier przygotowałam również z
likierem. To był strzał w dziesiątkę.Z ręką na
sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym
stole.Zapraszam!Składniki:Ciasto:175 g
mąki pszennej80 g
skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
masła120 g
cukru2
jajka100 ml
śmietany 18 %100 ml advocaatu
Lukier:1 szklanka
cukru pudrukilka łyżek advocaatuWykonanie:Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia
masła w rondelku i lekkiego ostudzenia go.Następnie przelewamy je do miski, dodajemy
śmietanę,
jajka,
likier i
cukier, dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pozostałe suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do mokrych, mieszamy.Ciasto wlewamy do silikonowej formy na babkę i pieczemy około 30 minut w 180 st., do suchego patyczka.Kilka łyżek
likieru ucieramy z
cukrem pudrem, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję.
Babkę dekorujemy lukrem.Smacznego!