Wykonanie
Składniki:250 g
mąki pszennej200 g
cukru200 g
masła4
jajkaskórka otarta z 1
cytrynysok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaLukier:szklanka
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Masło rozpuszczamy delikatnie w rondelku. Tak aby nie zagrzało się zbyt mocno.
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do
żółtek dodajemy
cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna i gęsta. Następnie dodajemy do masy
żółtkowej roztopione
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia, otartą
skórkę z cytryny oraz
sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Pianę ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty ciasta i mieszamy wolno. Foremkę o średnicy 26 cm średnicy smarujemy dokładnie
masłem. Wlewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z piekarnika i stawiamy, by ostygło. Wyciskamy sok z drugiej połowy
cytryny, mieszamy z
cukrem pudrem na gładki
lukier. Ciasto łatwiej odchodzi od foremki, gdy lekko przestygnie. Smarujemy wierzch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić.Smacznego!Źródło: [www.kotlet.tv]Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected]. Umieszczę je na blogu pod przepisem.