Wykonanie
Jestem bardzo dumna z tych
śledzi, zarówno z ich wyglądu jak i smaku. Nazwę „Śledzie a’la
łosoś ” wymyśliła moja zaprzyjaźniona restauratorka,
Asia z Pasteli – gdy jej pokazałam ( niestety tylko zdjęcie, bo byly już zjedzone) , zawołała – wyglądają jak
łosoś ! mają piękny różowy kolor ( tu nieco podkręcony „złotą godziną” o zachodzie słońca, kiedy robiłam zdjęcie), w rzeczywistości są bardziej różowe niż łososiowe. A tajemnicą ich koloru i smaku jest – kiszona
rzodkiewka, a właściwie zalewa od niej , bo to mój nowy eksperyment smakowy ze
śledziami w zalewie z kiszonki. Robiłam już z
ogórkową , z kwasem z kiszonych
buraczków, ale te wyszły mi najpiękniejsze i chyba najsmaczniejsze. Zalewa od kiszonych
rzodkiewek jest sama w sobie smaczna i aromatyczna , więc po prostu zalałam nią kawałki
śledzi, dodając tylko nieco
estragonu. To moja ulubiona
przyprawa ziołowa do ryb, nie tylko do
śledzi.Przepis na kiszone
rzodkiewki jest tutaj – jeśli dodamy do nich trochę plasterków
marchewki, kolor zalewy i samych
rzodkiewek będzie bardziej „łososiowy” .
kilka płatów
matjasów3/4 szklanki zalewy z kiszonych
rzodkiewekkilka plastrów kiszonej
rzodkiewkiestragon, opcjonalnie
pieprzdo podania : świeża
rzodkiewka ,
szczypior,
koperek lub
natka pietruszkiŚledzie moczymy do pożądanego smaku , kroimy na kawałki. Zalewamy w słoiku zalewą z kiszonych
rzodkiewek, takich co najmniej tygodniowych, by oddały swój kolor wodzie w której się kiszą . Dodajemy
estragon i ewentualnie trochę
pieprzu, możemy dolożyć
czosnek, który ukisil się z
rzodkiewkami. Jak widać zalewa oddaje z kolei swój kolor
śledziom. Trzeba je potrzymać co najmniej 48 godzin, a im dłużej, tym lepiej, kolor i smak staje się intensywniejszy. . Te na zdjęciu były w lodówce tydzień.
Śledzie a’la
łosoś mają nie tylko piękny kolor, smakują też doskonale – kiszonka sprawia, że są zwarte i jędrne a także atomatyczne. Bardzo się cieszę, że udał mi się ten eksperyment, nie spodziewałam się aż takiego efektu kolorystycznego , bo super smaku to byłam pewna. Polecam nie tylko na specjalne okazje.Smacznego !
(Odwiedzone 79
razy, 1 dzisiaj)