Wykonanie
Kotleciki wołowe to pomysł na pożywny i smaczny obiad. Możecie podać je dosłownie ze wszystkim –
ziemniakami,
kaszą,
makaronem,
sałatą, w zależności na co macie ochotę. Kotleciki smażone są na patelni grillowej, bez użycia dodatkowego tłuszczu, tak więc będą na pewno zdrowsze, niż tradycyjne kotlety mielone . Kotleciki wołowe zazwyczaj podawałam w
bułce, jako burgery, ale przecież są one doskonałe w takiej formie, jako część dania obiadowego. Polecam je szczególnie z
kaszą i pieczonymi warzywami .
Dajcie znać, jakie inne dania przygotowujecie z mielonej
wołowiny, chętnie poznam Wasze inspiracje! Tymczasem życzę smacznego 🙂Zobacz też:Zapiekanka makaronowa z
mięsem mielonymMakaron z
grzybami i
białą kiełbasąPorcji: 8 Czas gotowania: 15 minutSkładniki400 g mielonej
wołowinyłyżeczka ostrej
musztardymała
cebulkaząbek
czosnku2 łyżeczki
majerankusól i
pieprz do smakuPrzepis1
Cebulę siekamy drobno,
czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do
mięsa. Mieszamy.2Następnie dodajemy
musztardę,
majeranek oraz solimy i
pieprzymy do smaku.3Mieszamy, aż dokładnie wszystkie składniki się połączą. Formujemy kotleciki wielkości połowy dłoni - wyjdzie ich około 8.4Smażymy po kilka minut z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.