Kotleciki wołowe – grillowane

nazwa

Wykonanie

Kotleciki wołowe to pomysł na pożywny i smaczny obiad. Możecie podać je dosłownie ze wszystkim – ziemniakami, kaszą, makaronem, sałatą, w zależności na co macie ochotę. Kotleciki smażone są na patelni grillowej, bez użycia dodatkowego tłuszczu, tak więc będą na pewno zdrowsze, niż tradycyjne kotlety mielone . Kotleciki wołowe zazwyczaj podawałam w bułce, jako burgery, ale przecież są one doskonałe w takiej formie, jako część dania obiadowego. Polecam je szczególnie z kaszą i pieczonymi warzywami . Dajcie znać, jakie inne dania przygotowujecie z mielonej wołowiny, chętnie poznam Wasze inspiracje! Tymczasem życzę smacznego 🙂
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Makaron z grzybami i białą kiełbasą
Porcji: 8 Czas gotowania: 15 minut
Składniki
400 g mielonej wołowiny
łyżeczka ostrej musztardy
mała cebulka
ząbek czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Przepis
1
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Mieszamy.
2
Następnie dodajemy musztardę, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku.
3
Mieszamy, aż dokładnie wszystkie składniki się połączą. Formujemy kotleciki wielkości połowy dłoni - wyjdzie ich około 8.
4
Smażymy po kilka minut z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/kotleciki-wolowe