Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą to pyszne, wiejskie danie. Do tej potrawy najbardziej nadają się ziemniaki typu kulinarnego B, tzw. do wszechstronnego użytku, średniej twardości i nierozsypujące się. Do zapiekanki dodałam zwykłą, wiejską kiełbasę, hiszpańskie chorizo i wędzony boczek, ale można użyć tylko jednego rodzaju wędliny albo mielonego mięsa.
Porcja dla 6 osób (na formę/żaroodporne naczynie 23 x 33 cm)
Składniki:
1,3 kg ziemniaków
100 g wiejskiej kiełbasy
100 g chorizo
100 g wędzonego boczku
3 cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki suszonego oregano
1 jajka
150 ml śmietany lub jogurtu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
250 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Obrane i posolone ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić, odstawić do przestudzenia.
W tym czasie przygotować resztę składników. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Kiełbasę i chorizo pokroić w plasterki oraz boczek w małą kostkę.
Wędliny razem smażyć na patelni, dodać cebule.
Przestudzone ziemniaki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem.
Ziemniaki podzielić na trzy części. Na dno ułożyć pierwszą część pokrojonych ziemniaków, posypać suszonym tymiankiem.
Na to wyłożyć połowę smażonej wędliny z cebulą.
Położyć kolejną część ziemniaków i posypać suszonym majerankiem.
Wyłożyć drugą połowę smażonej wędliny z cebulą, przykryć pozostałymi ziemniakami i posypać oregano.
Śmietanę/jogurt wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, wylać na ziemniaki.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach wysypać na wierzch zapiekanki (można jeszcze sypnąć odrobinę ulubionych ziół – u mnie oregano).
Zapiekankę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do czasu aż mozzarella się ładnie zarumieni.
Ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą odstawić na 15 minut, podawać gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/01/ziemniaczana-zapiekanka-z-kielbasa