ßßß

W tym czasie przygotować resztę składników. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Kiełbasę i chorizo pokroić w plasterki oraz boczek w małą kostkę.

Wędliny razem smażyć na patelni, dodać cebule.


Przestudzone ziemniaki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem.
Ziemniaki podzielić na trzy części. Na dno ułożyć pierwszą część pokrojonych ziemniaków, posypać suszonym tymiankiem.
Na to wyłożyć połowę smażonej wędliny z cebulą.
Położyć kolejną część ziemniaków i posypać suszonym majerankiem.
Wyłożyć drugą połowę smażonej wędliny z cebulą, przykryć pozostałymi ziemniakami i posypać oregano.
Śmietanę/jogurt wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, wylać na ziemniaki.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach wysypać na wierzch zapiekanki (można jeszcze sypnąć odrobinę ulubionych ziół – u mnie oregano).
Zapiekankę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do czasu aż mozzarella się ładnie zarumieni.
Ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą odstawić na 15 minut, podawać gorącą.
Smacznego!