ßßß Cookit - przepis na Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Składniki :
4 kg ziemniaków
250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska)
około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego
2 średnie cebule
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
słonina peklowana ( nie wędzona)
kwaśna śmietana
kilka gałązek świeżego tymianku
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju , dodać do startych ziemniaków. Dodać kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać.
Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) przepłukać zimną wodą w celu sprawdzenia czy nie jest podarta.Nałożyć ją na przyrząd do robienia kiełbasy (z reguły coś takiego znajduje się w zestawie maszynek do mięsa, ale można go też dokupić oddzielnie ).Do wyrobu kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na końcu pokroić słoninę w dość grube plastry i obłożyć nimi w różnych miejscach naszą kiszkę. Posypać po wierzchu tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut.Ja zawsze sprawdzam.Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumiana
Podawać bezpośrednio po upieczeniu z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i wypieczonymi na chrupko skwarkami
SMACZNEGO :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/kiszka-ziemniaczana.html