Wykonanie
Składniki :4 kg
ziemniaków250 g
kiełbasy ( u mnie
podwawelska)około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego2 średnie
cebule2
jajka4 łyżki
kaszy mannysólpieprzmajeranekszczypta
gałki muszkatołowejDodatkowo:
słonina peklowana ( nie wędzona)kwaśna
śmietanakilka gałązek świeżego
tymiankuZiemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Cebulę i
kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na
oleju , dodać do startych
ziemniaków. Dodać
kaszę manną i
jajka , doprawić
solą,
pieprzem, gałką i
majerankiem. Porządnie wymieszać.
Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) przepłukać zimną
wodą w celu sprawdzenia czy nie jest podarta.Nałożyć ją na przyrząd do robienia
kiełbasy (z reguły coś takiego znajduje się w zestawie maszynek do
mięsa, ale można go też dokupić oddzielnie ).Do wyrobu
kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne.
Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej
kiszki. Po wypełnieniu
kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na końcu pokroić
słoninę w dość grube plastry i obłożyć nimi w różnych miejscach naszą
kiszkę. Posypać po wierzchu
tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut.Ja zawsze sprawdzam.
Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumianaPodawać bezpośrednio po upieczeniu z kleksem kwaśnej gęstej
śmietany i wypieczonymi na chrupko skwarkamiSMACZNEGO :)