ßßß Cookit - przepis na KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA

KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA

nazwa

Wykonanie

Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo stary, wprawdzie jadałam ją u mojej babci przez co bardzo ją lubię. Babka często jest pieczona w formie keksowej, jest wtedy wyższa, jednak żeby szybciej się upiekła użyłam formy na tartę. Kartoflak jest chrupiący na zewnątrz, pachnący, idealny na ciepło i zimno z kleksem gęstej śmietany. Polecam.
SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków
2 cebule
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg kiełbasy
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do wysmarowania formy
śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki ocieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Boczek, kiełbasę i cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z dodatkiem soli i pieprzu, mieszając pieczemy aż wszystko ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków dodajemy, jajka, mąkę, podpieczoną cebulę z boczkiem i przyprawy, mieszamy.
Formę smarujemy olejem, wykładamy masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut aż ładnie się zarumieni. Kartoflak podajemy ciepły z dodatkiem gęstej śmietany. Smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/01/kartoflak-czyli-slaska-babka.html