Wykonanie
Gratka dla miłośników ostrej kuchni zawsze pod ręką !Podać jako dodatek do
mięs , ryb , warzyw , popularnych frytek czy polać domowe fast-foody , kanapki.Doprawić nim
sos do spaghetti czy zaostrzyć ulubioną zupę.Jest bardzo uniwersalny a w smaku identyczny do znanego , kupnego sosu
chili.
Niezawodnym pomocnikiem do jego przygotowania okazał się nóż Victorinox , raz dwa rozprawił się z papryczkami i
czosnkiem. Porządne ostrze po raz kolejny nie zawiodło.
Składniki:
10 dużych
ostrych papryczek chili ( u mnie kolorowe)duża główka
czosnku 10-12 ząbków1 czubata łyżka tartego świeżego
imbiru700 ml
wody200 ml
octu300g
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
skrobi ziemniaczanejPrzygotowanie:Umyte
papryczki chili oraz obrany
czosnek posiekać bardzo drobno.
Wodę z
octem ,
cukrem oraz
solą zagotować.Dodać
imbir oraz
chili z
czosnkiem , gotować kolejne 5 min.
Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną
wody , przelać do garnka , wymieszać.Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )Pozostawić do wystudzenia.
Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinoxSmacznego