ßßß Cookit - przepis na Sos słodkie chili na zimę

Sos słodkie chili na zimę

nazwa

Wykonanie

Gratka dla miłośników ostrej kuchni zawsze pod ręką !
Podać jako dodatek do mięs , ryb , warzyw , popularnych frytek czy polać domowe fast-foody , kanapki.
Doprawić nim sos do spaghetti czy zaostrzyć ulubioną zupę.
Jest bardzo uniwersalny a w smaku identyczny do znanego , kupnego sosu chili.
Niezawodnym pomocnikiem do jego przygotowania okazał się nóż Victorinox , raz dwa rozprawił się z papryczkami i czosnkiem. Porządne ostrze po raz kolejny nie zawiodło.
Składniki:
10 dużych ostrych papryczek chili ( u mnie kolorowe)
duża główka czosnku 10-12 ząbków
1 czubata łyżka tartego świeżego imbiru
700 ml wody
200 ml octu
300g cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Umyte papryczki chili oraz obrany czosnek posiekać bardzo drobno.
Wodę z octem , cukrem oraz solą zagotować.
Dodać imbir oraz chili z czosnkiem , gotować kolejne 5 min.
Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody , przelać do garnka , wymieszać.
Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.
Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )
Pozostawić do wystudzenia.
Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinox
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sos-slodkie-chili-na-zime