Wykonanie
Uwielbiam , po prostu najzwyczajniej na świecie , kocham tą przekąskę . Zaczęłam od hymnu pochwalnego , bo naprawdę jeśli ktoś lubi pikantne przegryzki , dodatki na kanapeczki , to odpłynie zaraz po spróbowaniu tego specjału . Nie są trudne do wykonania , w tym roku próbowałam także użyć do części słoików świeżego
chilli , ale to już nie to samo , więc powróciłam szybciutko do oryginału . Oczywiście są ok, ale te z mieloną papryczką ..mniam 😉 Spróbujcie , warto , no chyba że ktoś w ogóle nie
jada ostrości , to wtedy poczuje się zawiedziony 😉
Składniki :około 3 kg
ogórków1 główka
czosnku1/2 paczki
chillizalewa :1 butla
octu 10 % ( 0,75 l )1 solidna szklanka
cukru1 łyżka
soli3 l
wodyOgórki myjemy , kroimy w plastry razem ze skórką,posypujemy
chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem .
Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik, po kilka ząbków
czosnku ( 2-3 ) i całość zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Następnego dnia pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania
wody , wyciągamy i ponownie zostawiamy do wystygnięcia , dnem do góry . Po około 14 dniach możemy dokonać pierwszej degustacji .Smacznego 😉