Wykonanie
22 lipca 2014Składniki:Na 4 słoiki 0,5l.2,5 kg.
ogórków szklarniowych ( małych i ew. średnich)1 łyżka
cukru2 łyżki
soli2 łyżki
pieprzu4 łyżki
chili4-5 ziarenek
pieprzy na słoik1 ząbek
czosnku na słoikZalewa:1 szklanka
wody0,5 szklanki
octu0,5 szklanki pikantnego
ketchupuPrzygotowanie:
Ogórki umyć , ponacinać na krzyż nie do końca.Przełożyć do miski , zasypać
solą ,
pieprzem ,
chili i
cukrem-wymieszać , odstawić na 12 h pod przykryciem.Do wyparzonych czystych słoików włożyć obrany ząbek
czosnku,ziarenka
pieprzu oraz
ogórki.Składniki zalewy zagotować , napełnić nią słoiki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 15 min.Za pasteryzowane
ogórki odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Ogórki nabierają "mocy" już po tygodniu odstania.SmacznegoPost navigation←
Banany przygotowałam na spotkanie ze znajomymi a właściwie dla kolegi który od dawna na nie czekał :) Wyszły bardzo smaczne , lekko słodkie z płynną
czekoladą :)Rolada jest odrobinę pracochłonna lecz efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Każda warstwa doświadcza nasze
kubki smakowe o nowe doznanie. Po prostu pycha :) →