ßßß Cookit - przepis na Dzielone ogórki chili

Dzielone ogórki chili

nazwa

Wykonanie

22 lipca 2014
Składniki:
Na 4 słoiki 0,5l.
2,5 kg. ogórków szklarniowych ( małych i ew. średnich)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki chili
4-5 ziarenek pieprzy na słoik
1 ząbek czosnku na słoik
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Ogórki umyć , ponacinać na krzyż nie do końca.
Przełożyć do miski , zasypać solą , pieprzem , chili i cukrem-wymieszać , odstawić na 12 h pod przykryciem.
Do wyparzonych czystych słoików włożyć obrany ząbek czosnku,ziarenka pieprzu oraz ogórki.
Składniki zalewy zagotować , napełnić nią słoiki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 15 min.
Za pasteryzowane ogórki odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Ogórki nabierają "mocy" już po tygodniu odstania.
Smacznego
Post navigation
Banany przygotowałam na spotkanie ze znajomymi a właściwie dla kolegi który od dawna na nie czekał :) Wyszły bardzo smaczne , lekko słodkie z płynną czekoladą :)
Rolada jest odrobinę pracochłonna lecz efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Każda warstwa doświadcza nasze kubki smakowe o nowe doznanie. Po prostu pycha :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ogorki-w-tym-wydaniu-sa-bardzo-ostre-idealne-jako-imprezowa-przekaska-ketchup-fajnie-dopelnia-ich-smak-a-forma-podania-sprawia-ze-sa-oryginalne-i-jedyne-w-swoim-rodzaju