ßßß Cookit - przepis na ogórki kanapkowe w ketchupie

ogórki kanapkowe w ketchupie

nazwa

Wykonanie

Ogórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik)
Składniki na 7 słoiczków:
2 kg ogórków
główka czosnku
kwiaty kopru
łyżka pieprzu ziarnistego
ziele angielskie
liście laurowe
1/2 papryczki chilli
3/4 szklanki pikantnego ketchupu
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 litr wody
2 łyżki soli
Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/08/ogorki-kanapkowe-w-ketchupie.html