Wykonanie
            Tak tak...brzmi dziwnie ale są na prawdę pyszne.Zwykłe 
ogórki gruntowe zaprawione w zalewie ketchupowej.Bez obaw - później pozostanie tylko lekki posmak, słodko kwaśny - na prawdę rewelacja i przede wszystkim coś nowego.Co prawda sezon na 
ogóry się już skończył, ale postanowiłam aby taki fajny przepis znajdował się na moim blogu :)Więc wrzucam zaległy przepis i zdjęcia.

Składniki:ok 5kg 
ogórków gruntowych5 szklanek 
wody1 szklanka 
octu1 szklanka 
cukru3 łyżki 
soli10 łyżek 
ketchupu3 łyżki koncentratu
liśc laurowyczosnekkoper

Wykonanie:Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości 
kopru i 
czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki 
czosnku i spory kwiat z łodygą 
kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po 
listku laurowym. 
Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym.Zalewa : w dużym garnku mieszam 
wodę, 
ocet i 
cukier i zaczynam gotować. Gdy 
woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę 
ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników.Można dorzucić do tej zalewy kilka 
liści laurowychGdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam .
