ßßß Cookit - przepis na Ogórki w ketchupie na zimę

Ogórki w ketchupie na zimę

nazwa

Wykonanie

Tak tak...brzmi dziwnie ale są na prawdę pyszne.
Zwykłe ogórki gruntowe zaprawione w zalewie ketchupowej.
Bez obaw - później pozostanie tylko lekki posmak, słodko kwaśny - na prawdę rewelacja i przede wszystkim coś nowego.
Co prawda sezon na ogóry się już skończył, ale postanowiłam aby taki fajny przepis znajdował się na moim blogu :)
Więc wrzucam zaległy przepis i zdjęcia.
Składniki:
ok 5kg ogórków gruntowych
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
10 łyżek ketchupu
3 łyżki koncentratu
liśc laurowy
czosnek
koper
Wykonanie:
Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym.
Zalewa : w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników.
Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych
Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam .
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/10/ogorki-w-ketchupie-na-zime.html