Wykonanie
Bardzo je lubię, mama przywiozła kilka słoików w zeszłym roku od siostry z Mazur. Tak nam posmakowały, że mam zamiar je robić co roku. Moja córcia je wręcz pochłania, a i pozostali tak zajadają, że pierwsze znikają z półek piwniczki :). Przepis pochodzi z tej strony klik . Wypróbujcie je są naprawdę świetne :). Teraz w odnowionej postaci -zdjęcia*, na dole stare tak dla porównania ;).
Składniki :5 kg
ogórków mniejszych pokrojonych w słupki
kopergłówka
czosnkugorczycaziele angielskiepieprz w ziarenkachZalewa4 litry
wody + 1 szklanka4, 5 - 5 szklanek
cukru8 łyżek
soli2
ketchupy Tortex lub Pudliszki pikantne2 szklanki
octu 10 %Opis wykonania :1. Umyte i odsączone
ogórki kroimy na słupki. W wyparzonych słojach na dno układamy
koperek pokrojony ząbek
czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren
gorczycy, 2 ziarenka ziela i
pieprzu. Następnie ciasno układamy
ogórki.2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości
ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy