ßßß
 
            
         Składniki :5 kg ogórków mniejszych pokrojonych w słupkikopergłówka czosnkugorczycaziele angielskiepieprz w ziarenkachZalewa4 litry wody + 1 szklanka4, 5 - 5 szklanek cukru8 łyżek soli2 ketchupy Tortex lub Pudliszki pikantne2 szklanki octu 10 %Opis wykonania :1. Umyte i odsączone ogórki kroimy na słupki. W wyparzonych słojach na dno układamy koperek pokrojony ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela i pieprzu. Następnie ciasno układamy ogórki.2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)
Składniki :5 kg ogórków mniejszych pokrojonych w słupkikopergłówka czosnkugorczycaziele angielskiepieprz w ziarenkachZalewa4 litry wody + 1 szklanka4, 5 - 5 szklanek cukru8 łyżek soli2 ketchupy Tortex lub Pudliszki pikantne2 szklanki octu 10 %Opis wykonania :1. Umyte i odsączone ogórki kroimy na słupki. W wyparzonych słojach na dno układamy koperek pokrojony ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela i pieprzu. Następnie ciasno układamy ogórki.2. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 10 - 15 minut w zależności od wielkości ogórków.( lub zimnej wodzie i od zagotowania 10 minut)
