ßßß
 
            
         Ogórki w tej postaci najbardziej lubią moje dzieci, bo … nie trzeba ich kroić na kanapki! Sałatka ta jest dostępna w sklepach i dość smaczna, ale na targu były ładne i niedrogie ogórki sałatkowe, więc pokusiłam się o zrobienie tej sałatki samodzielnie. Spotkała się z uznaniem. Zrobiłam ja z zalewą jak do korniszonów, tyle, że ogórki pokroiłam w wygodne do kanapek plasterki. A oto przepis:2 kg ogórków sałatkowychlitr wody½ szklanki octu 10 %plaska łyżka soliłyżka cukrukilka ziaren ziela angielskiego i pieprzupłaska łyżeczka ziaren gorczycyduża cebula2 pokrojone w kostkę ząbki czosnkukilka kwiatów kopruWodę z octem i przyprawami oraz pokrojoną cebulą i czosnkiem gotujemy i studzimy ( do letniej wystarczy). Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych słoiczkach, zalewamy zalewą do prawie pełnego słoika. Wkładamy do garnka z wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut. Zostawiamy w przykrytym garnku do wystudzenia. Zimą otwieramy i używamy jako dodatku do obiadowego mięsa , do sałatek, albo – do kanapek…Smacznego!.
Ogórki w tej postaci najbardziej lubią moje dzieci, bo … nie trzeba ich kroić na kanapki! Sałatka ta jest dostępna w sklepach i dość smaczna, ale na targu były ładne i niedrogie ogórki sałatkowe, więc pokusiłam się o zrobienie tej sałatki samodzielnie. Spotkała się z uznaniem. Zrobiłam ja z zalewą jak do korniszonów, tyle, że ogórki pokroiłam w wygodne do kanapek plasterki. A oto przepis:2 kg ogórków sałatkowychlitr wody½ szklanki octu 10 %plaska łyżka soliłyżka cukrukilka ziaren ziela angielskiego i pieprzupłaska łyżeczka ziaren gorczycyduża cebula2 pokrojone w kostkę ząbki czosnkukilka kwiatów kopruWodę z octem i przyprawami oraz pokrojoną cebulą i czosnkiem gotujemy i studzimy ( do letniej wystarczy). Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych słoiczkach, zalewamy zalewą do prawie pełnego słoika. Wkładamy do garnka z wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut. Zostawiamy w przykrytym garnku do wystudzenia. Zimą otwieramy i używamy jako dodatku do obiadowego mięsa , do sałatek, albo – do kanapek…Smacznego!.