Wykonanie
Ogórki w tej postaci najbardziej lubią moje dzieci, bo … nie trzeba ich kroić na kanapki!
Sałatka ta jest dostępna w sklepach i dość smaczna, ale na targu były ładne i niedrogie
ogórki sałatkowe, więc pokusiłam się o zrobienie tej sałatki samodzielnie. Spotkała się z uznaniem. Zrobiłam ja z zalewą jak do
korniszonów, tyle, że
ogórki pokroiłam w wygodne do kanapek plasterki. A oto przepis:2 kg
ogórków sałatkowychlitr
wody½ szklanki
octu 10 %plaska łyżka
soliłyżka
cukrukilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzupłaska łyżeczka ziaren
gorczycyduża
cebula2 pokrojone w kostkę ząbki
czosnkukilka kwiatów
kopruWodę z
octem i
przyprawami oraz pokrojoną
cebulą i
czosnkiem gotujemy i studzimy ( do letniej wystarczy).
Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych słoiczkach, zalewamy zalewą do prawie pełnego słoika. Wkładamy do garnka z
wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut. Zostawiamy w przykrytym garnku do wystudzenia. Zimą otwieramy i używamy jako dodatku do obiadowego
mięsa , do sałatek, albo – do kanapek…Smacznego!.