Wykonanie
Składniki:-2 kg
ziemniaków-
jajko-
mąka ziemniaczana-
mąka pszenna-opakowanie
bryndzy-
sól,
pieprz-2
cebule-200g
boczku-
olejWykonanie:
Ziemniaki obieramy, 5 dużych gotujemy, resztę ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.Ugotowane
ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo porządnie ubijamy. Połowę odkładamy. Starte
ziemniaki wyciskamy przez gazę. Łączymy masy, dodajemy
jajko i
mąki jednakowo żeby ciasto było w miarę zwarte.Na
oleju smażymy drobno pokrojoną
cebulkę na rumiano, studzimy , dodajemy resztę gotowanych
ziemniaków i
bryndzę. Mieszamy , dodajemy
sól,
pieprz.Z masy ziemniaczanej bierzemy dość dużą łyżkę masy ziemniaczanej, na środek dajemy kulkę farszu, zlepiamy i formujemy podłużny pieróg, obtaczamy w
mące.Pierogi wrzucamy na gotującą dobrze osoloną
wodę.Gotujemy ok 10 minut.Polewamy obficie skwarkami z
boczku z
cebulką.