Wykonanie
Kubeczki z maślanym
ciastem muffinowym,
twarożkiem i
truskawkami. Pyszne połączenie z masą
serową, długo utrzymujące świeżość. Świetne na imprezy pod chmurką lub na drugie śniadanie czy podwieczorek :-).Składniki na 9 kubeczków lub 12 standardowych papilotek:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia130 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko80 g
masła, roztopionego110 ml
mleka200 g
truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać.W naczyniu umieścić
jajko, przestudzone
masło i
mleko. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać
cukier i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę
mleka i wymieszać.
Truskawki odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.Masa serowa:120 g
twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (można też wykorzystać
serek mascarpone lub philadelphia)1
żółtko2 łyżki
cukru6 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie łyżką.Kruszonka:50 g
masła60 g
mąki pszennej50 g
cukru8 g
cukru wanilinowegoW małym garnuszku roztopić
masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić
między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać odrobinę
mąki więcej.WykonaniePrzygotować 9 kubeczków papierowych i ułożyć na płaskiej blaszce lub formę do muffinów wyłożyć papilotkami (12 tradycyjnych papilotek).W kubeczkach/papilotkach umieścić po pełnej łyżce ciasta. Następnie na środek tego ciasta nałożyć 2 łyżeczki masy serowej (rozdzielić pomiędzy papilotki). Posypać kawałkami
truskawek. Ponownie przykryć niepełną łyżką ciasta. Ciasto ponownie posypać kawałkami
truskawek, a następnie kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).