ßßß
Kubeczki z maślanym ciastem muffinowym, twarożkiem i truskawkami. Pyszne połączenie z masą serową, długo utrzymujące świeżość. Świetne na imprezy pod chmurką lub na drugie śniadanie czy podwieczorek :-).Składniki na 9 kubeczków lub 12 standardowych papilotek:225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia130 g drobnego cukru do wypieków1 duże jajko80 g masła, roztopionego110 ml mleka200 g truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.W naczyniu umieścić jajko, przestudzone masło i mleko. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka i wymieszać.Truskawki odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.Masa serowa:120 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (można też wykorzystać serek mascarpone lub philadelphia)1 żółtko2 łyżki cukru6 g cukru wanilinowegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie łyżką.Kruszonka:50 g masła60 g mąki pszennej50 g cukru8 g cukru wanilinowegoW małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać odrobinę mąki więcej.WykonaniePrzygotować 9 kubeczków papierowych i ułożyć na płaskiej blaszce lub formę do muffinów wyłożyć papilotkami (12 tradycyjnych papilotek).W kubeczkach/papilotkach umieścić po pełnej łyżce ciasta. Następnie na środek tego ciasta nałożyć 2 łyżeczki masy serowej (rozdzielić pomiędzy papilotki). Posypać kawałkami truskawek. Ponownie przykryć niepełną łyżką ciasta. Ciasto ponownie posypać kawałkami truskawek, a następnie kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).